Free songs
Ana Sayfa / Hoca Ahmed Yesevî & Divân-ı Hikmet / Dîvân-ı Hikmet / Dr. Hayati BİCE / Kazakistan Notları – Ekim 2022 / 1. Kısım

Dr. Hayati BİCE / Kazakistan Notları – Ekim 2022 / 1. Kısım

Kazakistan Notları – Ekim 2022

25-29 Ekim 2022 günlerinde Kazakistan’da düzenlenen “Kültürel Mirasın Korunması” konulu bir proje kapsamında yapılan uluslararası konferansa konuşmacı olarak katılmak üzere Kazakistan’da bulundum.

Kazakistan Turizm Bakanlığı ile UNESCO ve IRCICA’nın da paydaş olduğu etkinliklerde bölgenin dünyaya tanıtılması için çok yönlü çalışmalar, etkinlikler planlanmıştı.
Hazret Sultan Pir-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevî şehri Yesi -şimdi Türkistan- kentinde geçen bu sürede çok değerli insanlarla tanışıp görüştük.
Son olarak pandemi öncesinde düzenlenen bir sempozyum vesilesi ile 2018 baharında ziyaret ettiğim Türkistan şehrine İstanbul-Almatı-Çimkent uçuşlarını takiben yaklaşık 150 km.lik bir kara yolculuğu ile ulaştık. Ekibimizde IRCICA ekibinden Başkan Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, Yekta Zülfikar, Alidost Ertuğrul ile Dr. Ayhan Pala vardı. Prof. Dr. Reşat Öngören ise ekibimize akşam saatlerinde katıldı.
Gezimiz boyunca konuk olduğumuz Rixos Hoteli’ne yerleştikten sonra ilk işimiz Pîr-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevî külliyesinin de olduğu tarihî kent merkezine geçmek oldu. Türbe ziyaretinden sonra ilk resmi etkinliğin planlandığı Farab Kütüphanesine geçtik.
***
Türkistan şehrinin “Güney Kazakistan Eyaleti Merkezi” ilanı sonrasında başlayan imar faaliyetinin ve inşaat işlerinin hemen hepsinin tamamlandığını görmekle mutlu oldum. Konakladığımız hoteldeki hizmetin birinci sınıf olduğunu söylemem gerek. Kervansaray adlı çok amaçlı kompleksin de ayrıntılı tasarımlarla bölgenin turizm faaliyetine aktif olarak katıldığını gördüm. Bu bölgede yeni açılan Farab Kütüphanesi ise örnek alınması gereken bir kültürel merkez. Türkiye’de bir benzerinin bulunduğunu sanmıyorum.
Almatı-Çimkent üzerinden aktarma ile ulaştığımız Türkistan’dan İstanbul’a direkt uçuş vesilesi ile yeni açılan ve Türk şirketi YDA tarafından işletilen Türkistan Havaalanı da son derece kullanılışlı olmuş.
***
 

Hakkında editor

Yoruma kapalı.

Yukarı Kaydır