Free songs
Ana Sayfa / Kültür / Siyaset / * Ülkücü Hareket / ÜLKÜ-YAZ Yolunda Güzel Bir Başlangıç

ÜLKÜ-YAZ Yolunda Güzel Bir Başlangıç

Güzel Bir Başlangıç: Unutulmaz Bir Gün

– Haberiniz.com Yazarlar Buluşması- 

Dr. Hayati BİCE

Türk Ocakları Genel Merkezi ve MHP bayramlaşma törenlerinden sonra gittiğimiz bir mekânda, soğuk havanın etkisini gidermek için haberiniz.com haber müdürü Behçet Kemal Gürsoy ve ortak dostumuz A. Ender Gökdemir ile bir semaver çayı, yudumlarken “camia”nın durumu ve bu durumdan çıkartılacak vazife konusu idi tabi ki sohbetin ana damarı…

O gün genelde ülkücü hareketin özelde haberiniz.com sitesinin genel gidişatını konuşurken aklıma gelen bir fikri paylaştım. Haberiniz.com sitesinin Yazarlar sayfasına bakıldığında [1] neredeyse 100 kadar yazar ismi göründüğünü ancak bu kişilerin, birbirlerini gıyaben ve çoğunlukla yazılarından tanısa bile, samimiyetin tesis edilmesi ve düşünce planında yapılacak işbirliğinin daha verimli sonuçlar üreteceğini düşündüğümü dile getirdim.

Bunun üzerine haberiniz.com’un bütün editorial yükünü Feridun Yıldız’la birlikte neredeyse tek başına yüklenmiş olan künyedeki sıfatı ile haberiniz.com haber müdürü Behçet Kemal Gürsoy, yazar listesindeki pek çok ismin ise halihazır durumda pasif konumda olduğunu; ayrıca yazar kadrosunun önemli bir kısmının Ankara’dan başka şehirlerde olduğunu ve dolayısıyla kapsamlı bir buluşma organizasyonunun zor olduğunu söyledi. Yine de yapılan istişare olumlu bir sonuç verdi ve hiç değilse Ankara’da ikamet eden haberiniz.com yazarlarının davet edileceği bir tanışma toplantısı yapılması kararlaştırıldı.

Hansaray Buluşması

Toplantının yapılması kararı verildikten sonra mekân olarak düşünülebilecek alternatifler söz konusu olduğunda aklıma geçen Ramazan Bayramı’nda bir vesile ile uğradığım Gençlik Parkı’nda hizmete açılanHansaray isimli ve Çiğ Börek, Türkistan Pilavı gibi Türk dünyasından tadlar sunan bir menüsü olan kafeterya aklıma geldi. [2]

Nihayetinde, 19 Kasım 2011 günkü Haberiniz.com/Yazarlar Buluşması için gerekli çağrılar, Behçet Kemal Gürsoy tarafından ilgili dostlara iletildi ve yirmi dostumuzun katılımı ile bu toplantı yapılabildi. Toplantı ile ilgili haberi okumuş ve resimleri görmüş olduğunuzu düşünüyorum. [3] Tekrara düşmemek için toplantıya katılanlar ve mazeretleri ile ilgili iyi dileklerini ileten yazarların isimlerini haberden okumanızı öneriyorum. Sadece toplantıya katılan isimlerden Kırım Türk-Tatar Dernekleri Federasyonu Başkanı Ünver Sel’in, haberde unutulan ismini buradan duyurmak isterim. (Ünver Sel’in özellikle Kırım’daki son gelişmeler ve bunun ötesinde geçmişte Sovyet sisteminde, bugün Ukrayna, Rusya Federasyonu ve diğer bölgelerde yaşamak durumunda kalan Türk soydaşlarımız ile ilgili güncel gelişmeleri ele alan, vukuflu yazılarını da haberiniz.com sitesinde okumayı bekliyoruz.)

Toplantının Göz Bebeği: Emine Işınsu Öksüz

Hatmettiği Emine Işınsu kitaplarını yazarına imzalatmak ve okullarında düzenlenen Yazar Sohbetleri kapsamında Emine Işınsu’yu da okullarına davet etmek isteyen kızımın ricası ile bir hafta önce evlerinde ziyaret ettiğimiz Emine Işınsu ve değerli eşi İskender Öksüz hocamız da toplantının davetlilerindendi. İskender Öksüz, mümkün olursa Emine Işınsu Hanımefendi’nin de toplantımıza gelmek istediğini söyledi ise de doğrusu bunu zayıf bir ihtimal olarak görmüştüm. 19 Kasım 2011 Yazarlar Buluşması’nın benim için en önemli sürprizi Emine Işınsu ve İskender Öksüz çiftini kapıda görmem oldu; bu nezaketleri eminim benim kadar toplantıya katılan herkes için de unutulmaz bir anı olarak belleklerimizdeki yerini aldı. Ülkücü camianın edebiyat alanında en önemli ve verimli ismi olan Emine Işınsu’ya ve bu teşrifin geçekleşmesindeki katkısı vesilesi ile İskender Öksüz’e katılanların tümü adına teşekkürümüzü buradan da yinelemek isterim.[4] Gençlik yıllarımızın unutulmaz fikir kalelerinden TÖRE dergisinin değerli ülküdaşımız Ömer Faruk Beyceoğlu’nun gayretleri ile yeniden yayınlanacak ilk sayısının derginin kurucusu ve ilk sahibesi olan Işınsu için,  Emine Işınsu Özel Sayısı olarak hazırlandığını da duyurmak boynumun borcudur.

Haberiniz.com Hakkında Merak Edilenler

Hani âdettendir; “yediğin içtiğin senin olsun gördüklerini anlat” denir ya; gelelim toplantıda konuşulanlara. Toplantımız bir “tanışma sohbeti” olarak düşünüldüğü için gündemli bir buluşma değildi. Öncelikle haberiniz.com’un şu andaki durumu, genel olarak haber sitelerinin içeriği, özelde ülkücüler adına yayında olan websiteleri arasındaki farkı, okurlar tarafından hemen fark edilen niteliğin oluşumunda yazar kadrosunun katkısı site yetkilisi olarak ev sahibi durumundaki Behçet Kemal Gürsoy tarafından büyük bir hakşinaslık ile seslendirildi.

Gürsoy’un büyük bir tevazu sergileyerek kendisine hiçbir paye biçmemesi; son zamanlarda iyice şişirilmiş egolara muhatab olan birisi olarak şahsım adına söylemeliyim ki az rastlanır bir mahviyet örneği; tasavvufî deyimi ile melâmet numunesi, dervişâne bir zarâfetti.

Buradan site ile ilk tanışmamda, benim de merak ettiğim -ve duyduğum bazı söylentiler nedeniyle ilgililere doğrulatmak istediğim- bir hususa da açıklık getirildi: Gürsoy’un net bir şekilde açıklaması ile öğrenildi ki,Haberiniz.com sitesi şu anda sahibi olarak künyede ismi bulunan Feridun Yıldız’ın finansmanı ve Behçet Kemal Gürsoy’un genel yayın yönetimi altında faaliyet gösteren bir haber sitesidir.Herhangi bir klik ve şahsı adına yayın yapması söz konusu değildir.

Gürsoy’un bu açıklamasının birçok site yazarı için önem taşıdığını biliyorum. Önümüzdeki süreçte, haberiniz.com’un etkinliği arttıkça bu bilgilendirme, daha da önem kazanacaktır. Bir kenara yazalım.

Toplantıda Dile Getirilenler

Habercilik konusunda büyük bir birikime sahip olduğunu basın camiasından herkesin iyi bildiği (sadece NTV haber kanalı Ankara bürosunun kurucusu olduğunu hatırlamak yeterlidir)  ve sitedeki son günlerde yayınlanan güncel ve vurucu yazılarını -Ankara’da etkin ve yetkin hiçbir siyasî veya medyatik kişinin görmezden gelemeyeceğinden eminim- zevkle okuduğum Ahmet Takan, habercilik -ve özellikle siyasî habercilik- konusundaki deneyimlerini canlı örneklerle dile getirdi. Ahmet Takan’ın güncel yazıları ile bir süre sonra haberiniz.com’un internet ratingini yukarılara çıkaracak bir izlenirliğe erişeceği bugünden belli görünüyor.

İskender Öksüz’ün tarifi ile “kodu mu oturtan” yazıları ile haberiniz.com sitesinin yıldız kalemlerinden Şükrü Alnıaçık, sanal âlemde ülkücü yazarların arz ettiği manzara ve ülkücülük adına bir sertifikasyon gereksinimi hakkındaki görüşlerini veciz bir şekilde özetledi.

Türk Ocakları Genel Merkezi’nde yazarların yeni çıkan eserleri çerçevesinde bir programı sürdüren Arslan Küçükyıldız, toplantının konuk katılımcılarından Ahmet Kömeçoğlu’nun Ede Yayınları arasında yeni yayınlanan “Bir Çay İçiminde Türkmenistan” adlı eseri hakkında konuşulacak olan 23 Kasım 2011 tarihli toplantıya, katılımcıları davet etti. Küçükyıldız bu tür toplantılara olan ihtiyacı dile getirirken Galip (Erdem) Ağabey’in kabir taşında yazılı bir cümleyi dile getirdi: “Asıl noksanımız birbirimizi yeterince sevmesini halâ öğrenememiş olmamızdır.”

Toplantının sırrı da işte bu cümlede idi. “Gelin tanış olalım” diyen Yunus’umuzun izince yürüyüp tanışıp halleşmeden nasıl öğrenilirdi ki sevmek?!

Toplantının öncesinde ikili sohbetimiz sırasında meclisin aksakalı olan Uygur soydaşımız İklil Kurban’dan Doğu Türkistan tarihinin çok önemli bir safhası olan ve bugün ülkemizde olan/biteni; cemaatlerin siyasete müdahalesini anlamakta anahtar olabilecek verileri içeren Hocalar Devleti hakkında bir yazı yazmasını ısrar ile talep ettim ve sözünü aldım; haberiniz.com okurları İklil Kurban’ın vaad ettiği makaleyi okuyabilirlerse sadece hemen hiç bilinmeyen bir tarihî süreci anlamakla kalmayıp günceli kavramak yolunda da önemli bir perspektif edineceklerdir.

Genç ülkücü yazarlar adına aramızda bulunan Alperen Kızıklı’nın toplantıya kattığı olumlu havayı da kaydetmeliyim. M. Batuhan Örs, Ahmet Töresin Odluyurt ve Ali Emre Uslu gibi genç kuşaktan ülkücü yazarlarımızın da -isimleri anıldığından- kulakları çınlamış olmalı…

Önerilerim

Toplantıda dile getirdiğim önerileri katılamayan yazarlar ve okurlar ile de paylaşmak isterim. Sitede editorial bir açıklama sütununun yer almasını ve meselâ “Site Yöneticisinden Notlar” gibi bir başlık altında bir önceki haftanın değerlendirilmesi ile önümüzdeki haftanın gündemi konusunda yazarlardan ve okurlardan beklenenler konusunun Behçet Kemal Gürsoy tarafından -kısa bir not şeklinde de olsa- her hafta sunulmasını önerdim.

Ayrıca sitede profesyonel istihdamı imkânı olmadığına göre gönüllü editörlük ile Ekonomi, Dış Politika, Türk Dünyası, İslam/Cemaatler, Kültür/Sanat, Medya Analiz bölümleri açılmasını ilgili bölüm sorumlusu editörlerin iletişim bilgileri ile birlikte Künye sayfasında gösterilmesini önerdim. (Bu arada acilen giderilmesi gereken bir ihtiyaç olarak sitenin biricik editörü Gürsoy’un iletişim bilgilerinin –hiç değilse- websitesinden erişilebilir olması da gerekli. Ahmet Takan’ın önerdiği mütevazı da olsa bir büro teşkili konusunun da muhasebesinin yapılması faydalı olacaktır.)

Haberiniz.com Sitesindeki Google Reklamları ve Okurlara Düşen Bir Görev

Haberiniz.com sitesindeki reklam kutularının önemini ilk olarak bir okurumun yazımın yer aldığı sayfaya eklenen ve “Bedava İncil” reklamı yapan bir misyonerlik propagandası nedeniyle anladım. [4] Yazıda geçen bazı kelimelere odaklı olarak otomatik eklenen bu reklam Google tarafından gönderiliyordu. Sayfalardaki reklam kutusu tıklandığında reklamın yer aldığı siteye çok düşük bir miktarda olsa ücret verilmektedir. Bu çok küçük maddi katkılar, -teorik olarak- birikim teşkil edebilecek potansiyeli taşır.

Sitenin ekonomik altyapısının güçlendirilmesi için sitede yer alan Google Reklam Kutuları’nın (banner) okurlar tarafından tıklanmasının önemini vurgulayan bir açıklamaya da sitenin ana sayfasında uygun bir yerden yer verilmesini teklif ettim. Bazı yazıların 10 binden fazla tekil kullanıcı tarafından tıklandığı haberiniz.com’daki Google reklamları önemsenir ve reklam kutularının tıklanması konusunda okur desteği sağlanırsa düzenli bir gelir kaynağına kavuşabilir. Bu da haberiniz.com’un her gün sayıları katlanarak artan okurlarına düşen bir görev olsun…

‘Pozitif Ülkücülük’ Yolunda Yeni Ufuklara Doğru 

Bazı cemaat kesimlerinin “menfi milliyetçilik” kullanımından ilham ile ürettiğim “Negatif Ülkücülük” tavrının aşılması [5] için bu tür toplantıların, sohbetlerin gerekliliğine inanıyorum.  Sonuçta bu toplantı sonrasında oluşan pozitif sinerji neredeyse elle tutulu halde idi. Bunun yansımalarını herkes hissetmiş olacağı gibi, yapılan yorumlar da bu olumlu havayı yansıtmaktadır. Toplantının her hafta, on beş gün veya en geç ayda bir yapılması talepleri de bu olumluluğa ne kadar ihtiyaç duyulduğunun göstergesidir.

Bu arada geçen yıl bir Türk Ocakları’nda bir Türkistan geleneği olarak canlandırdığımız “63 Yaş Toyu”  törenini grubun aksakalları için “vefa günü” olarak canlandırma önerisi ile ebedî âleme intikal eden öncü ülkücüleri “anma günleri” de düşünülmelidir.

Bundan sonraki buluşmaların sadece hal/hatır sorma ötesine taşınması için  “gündemli” olarak yapılması önerisini paylaşarak “nice güzel buluşmalara” dileklerimle ve bir selâm ile noktalamak isterim:

“Gönülleri birleşenler selâm sizlere…”

—————————————–
İletişim: atahayati@gmail.com

[1] Bu vesile ile Behçet Kemal Gürsoy’dan, -bitmez, tükenmez- yazar isteklerine bir yenisini daha ekleyeyim: Yazar listesinin soyadı/alfabetik düzeninde sıralanması siteyi ziyaret eden ve bir kısmı siteyi ilk kez ziyaret eden yeni okurların dilediği yazarın yazı arşivine ulaşmasını kolaylaştıracaktır. Liste şu haliyle çok karışık duruyor. Yazar listesi için bkz:  http://haberiniz.com/yazilar/koseyazilari.html

[2] Hansaray Kafeteryası ile ilgili ayrıntılı bilgiler ve menüsü için bkz. http://www.hansaray.net/

[3] “Haberiniz.com/Yazarlar Buluşması” haberi için bkz: http://haberiniz.com/yazilar/haber43801-HABERINIZCOM_Yazarlari_Bulustu.html
Resimler için bkz: http://haberiniz.com/photos/photo5653.html

[4] Bu reklamların otomatik geldiği adresler tesbit edilerek uygunsuz reklamların haberiniz.com sitesine eklenmesi kolayca engellenebilir. Bana “Bedava İncil” şikayetini ileten okur, bu reklamın site onayı ile yayınlandığını düşünerek tepki gösteriyordu. Bu konuda bir açıklamanın Künye sayfasından duyurulması bu türden yanlış anlamaları ve sitenin isminin yıpranmasını önleyecektir.

[5] “Negatif Ülkücülük”ten kastım “ülkücünün ülkücüyü –kıyasıya- eleştirmesi” ve ülkücü hareket sözkonusu olduğunda hemen birkaç olumsuz olay/olgu/kişilik ileri sürülerek milyonluk bir camianın topyekûn karalanmasıdır. Üzücü olan bu “negatif ülkücülük” tavrının en önemli bileşeninin kendisini “ülkücü” sayanlardan oluşudur. Bu kavram gündeme gelince tabii, tam da karşıtı olarak “Pozitif Ülkücülük” de benimsenmesi gereken tavır olarak gündeme gelir.

Hakkında editor

Yoruma kapalı.

Yukarı Kaydır